ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ
Σύντομο ιστορικό και σημαντικές χρονολογικές αναδρομές

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κάποιοι άνθρωποι, που κυνηγούσαν το όνειρο, επέμειναν να οραματίζονται και να καλλιεργούν την ιδέα για τη δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου στη Βασιλίτσα.
Πρόκειται για τον Δημήτρη Τσαμπαρδούκα - υπάλληλο, τον Χρήστο Μιγδάνη – έμπορο, την Ευαγγελία Μπόγκια- Πολιτικό Μηχανικό από τα Γρεβενά και τον εκ Διστράτου Γεώργιο Γώγο - Οδοντοτεχνίτη. Μαζί τους ο Ελευθέριος Σαββίδης, ο Θωμάς Τσιρογιάννης, ο Κώστας Ντελής, ο Θωμάς Νικολάου. Όλοι τους διετέλεσαν πρόεδροι και μέλη του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου (Χ.Ο.Σ) Γρεβενών.
Μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες κάθε είδους, σκληρές τοπικιστικές αντιδράσεις και αρνητικές διαθέσεις, αλλά με διαρκή και επίμονο αγώνα κατόρθωσαν να στήσουν τις βάσεις για το Χιονοδρομικό στην Βασιλίτσα.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις έγιναν στο οροπέδιο «Μπότσια» σε υψόμετρο 1.760 μέτρων, στα όρια των Κοινοτήτων Σμίξης Γρεβενών και Διστράτου Ιωαννίνων, εκατέρωθεν του αμαξιτού δρόμου Γρεβενά - Δίστρατο.
Οι αντιδράσεις περί ορίων, συνόρων, κυριότητας των εκτάσεων ήταν έντονες τόσο μεταξύ των όμορων Κοινοτήτων Σμίξης και Διστράτου, όσο και αμφοτέρων με το Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο (Χ.Ο.Σ) Γρεβενών.
Ορισμένοι, πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία, δεν είχαν πειστεί ή μάλλον κανείς δεν προσπάθησε να τους πείσει για την ωφελιμότητα του όλου εγχειρήματος ………
Αυτές οι διενέξεις σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα των εκτάσεων και τη γραφειοκρατική τους διάκριση σε Κοινοτικές, Δημόσιες, αλπικές, δάση, δασικές, υπεράνω δασών, βοσκότοποι, αποτέλεσαν σημαντική τροχοπέδη στη δημιουργία και την εξέλιξη του Χιονοδρομικού της Βασιλίτσας.
Για να φτάσει το Χιονοδρομικό στη σημερινή του μορφή αγωνίστηκαν, πάλεψαν διαχρονικά πολλοί άνθρωποι, παράγοντες και υπηρεσίες. Όλοι τους πρόσφεραν. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο ανάλογα με τις δυνάμεις, τις ικανότητες και τις επικρατούσες συνθήκες. Πάντα όμως με ανιδιοτέλεια και χωρίς προσωπικό όφελος.
Όλοι πάντως, οι κάθε λογής ανασταλτικοί παράγοντες περιορίστηκαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Πάντα ο χρόνος είναι καταλυτικός παράγοντας λύσης τέτοιων προβλημάτων.
Η πιο σημαντική παρέμβαση και εξέλιξη του χιονοδρομικού έγινε με το ΦΕΚ 175/08.08.2013 με το οποίο οριοθετήθηκε και χωροθετήθηκε το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Ε.Χ.Κ.Β) Π.Ε. Γρεβενών και Π.Ε. Ιωαννίνων, σε έκταση συνολικά 6.580,81 στρεμμάτων. Εξ αυτών τα 2.865,45 ανήκουν στον ΔHMO Γρεβενών, τα 2.753,11 στο Ελληνικό ΔHMOΣΙΟ και τα 962,22 στον ΔΗΜΟ Κόνιτσας.
Η κατ’ έτος χρονολογική εξέλιξη του Ε.Χ.Κ.Β έχει ως εξής:


ΕΤΟΣ 1979

  • Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος (Χ.Ο.Σ) Γρεβενών επιχορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με 12.500.000 δραχμές και εγκατέστησε στην θέση «ΜΠΟΤΣΙΑ» Βασιλίτσας τον συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία μήκους 1.060 μέτρων και πέντε (5) πίστες.

ΕΤΟΣ 1980

  • Τοποθετήθηκαν στην θέση “Άσπρες Πέτρες” δύο λυόμενα προκατασκευασμένα ξύλινα κτίσματα, δωρεά του Διστρατιώτη Επιχειρηματία Δημητρίου Μάϊπα.


  • Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος (Χ.Ο.Σ) Γρεβενών επιχορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με 2.000.000 δραχμές ως προκαταβολή για την κατασκευή του σημερινού ΣΑΛΕ Βασιλίτσας και του χώρου στάθμευσης.


    ΕΤΟΣ 1981

  • Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος (Χ.Ο.Σ) Γρεβενών εγκαθιστά το baby lift 1.
    Για μια δεκαετία έως το 1991 το Χιονοδρομικό διαχειριζόταν ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος (Χ.Ο.Σ) Γρεβενών.
    Η αλματώδης ανάπτυξή του, οι αισιόδοξες προοπτικές που διαφαίνονταν για ολόκληρο τον ορεινό όγκο, οι αυξημένες απαιτήσεις για την επέκταση και για τη βελτίωση των κάθε είδους εγκαταστάσεων, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν από τον Σύλλογο. Αποφασίστηκε τότε η παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα όλων των εγκαταστάσεων - πλην του καταφυγίου - στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.


    ΕΤΟΣ 1991

  • Δημιουργήθηκε Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ (Ε.Χ.Κ.Β) υπαγόμενο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με επταμελή Επιτροπή Διοίκηση δίχρονης θητείας, που διορίζεται από τον εκάστοτε Υφυπουργό Αθλητισμού,οι δε εργαζόμενοι θα διορίζονται ως Δημόσιοι Υπάλληλοι.


    ΕΤΟΣ 1993

  • Με ενέργειες της Επιτροπής Διοίκησης, της ΤΕΔΚ και της Νομαρχίας Γρεβενών, το Ε.Χ.Κ.Β επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του στη θέση “Λισιόρο” στα πλαίσια του 1ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Κ.Π.Σ)


  • Τοποθετούνται ο τριθέσιος αναβατήρας “Φίλιππος” μήκους 1.016 μέτρων με τρεις (3) πίστες, καθώς και ο διθέσιος αναβατήρας “Μέγας Αλέξανδρος” με εννέα (9) πίστες.


  • Συγχρόνως κατασκευάζεται ο χώρος στάθμευσης, τα γραφεία και τα καταστήματα.


    ΕΤΟΣ 1997

  • Κατασκευάζονται από την Κοινότητα Διστράτου δύο (2) καταστήματα στη θέση Μπότσια.


    ΕΤΟΣ 1999

  • Κατασκευάζεται από την Επιτροπή Διοίκησης του Ε.Χ.Κ.Β η πίστα half pipe στη θέση Μπότσια καθώς και γραφεία - καταστήματα δίπλα από τον επάνω χώρο στάθμευσης.

     

    ΕΤΟΣ 2000

  • Κατασκευάζεται από την Κοινότητα Διστράτου το ξύλινο Chalet Distrato


  • Τοποθετούνται στη θέση “Γομάρα” οι συρόμενοι αναβατήρες “Μιγδάνης” μήκους 800 μέτρων με τέσσερις (4) πίστες και η “Τυμφαία” μήκους 980 μέτρων, με δύο (2) πίστες, έργο ενταγμένο από την Νομαρχία Γρεβενών στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης .


    ΕΤΟΣ 2002

  • Μονιμοποιούνται οι υπάλληλοι του Ε.Χ.Κ.Βασιλίτσας


    ΕΤΟΣ 2006

  • Τοποθετείται ο συνδετικός αναβατήρας “Ολυμπιάδα” μεταξύ της “Ελίμειας” και “Μιγδάνη” με μια πίστα baby lift 2.


    ΕΤΟΣ 2013

  • Οριοθετείται και χωροθετείται με το ΦΕΚ 175/τ.Β/08.08.2013 το ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ (Ε.Χ.Κ.Β) Π.Ε. Γρεβενών και Π.Ε. Ιωαννίνων και έτσι κατέστη δυνατή η χορήγηση του ειδικού σήματος νόμιμης λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ.


  • Η οριοθέτηση και χωροθέτηση του Ε.Χ.Κ.Β. κατέστη δυνατή μετά την 313/2013 Α.Δ.Σ. Δήμου Κόνιτσας ,με την οποία αποφασίστηκε η συναίνεση για την ένταξη δημοτικής έκτασης εμβαδού 962,22 στρεμμάτων,στην Γ.Γ.Αθλητισμού.


    ΕΤΟΣ 2016

  • Συντάσσεται και οριστικοποιείται η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ (Ε.Χ.Κ.Β) Π.Ε. Γρεβενών και Π.Ε. Ιωαννίνων.Εκπρόσωπος του Δήμου Κόνιτσας για την τεχνική υποστήριξη του ανωτέρου έργου με κωδικό ΜΙΣ 465412 ορίζεται με την 64 /2014 Α.Δ.Σ.Κόνιτσας τον δήμαρχο Κόνιτσας κ.Παναγιώτη Γαργάλα και αναπληρωτή τον Δημοτικό σύμβουλο κ.Παγανιά Κων/νο.


    ΕΤΟΣ 2021

  • Τον Αύγουστο του 2021 εγκρίθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση από το ΥΠΕΚΑ οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης με τίτλο ‘’Εκσυγχρονισμός ,επέκταση των εγκαταστάσεων λειτουργία του Ε.Χ.Κ.Β. και των συνοδών έργων,στα όρη Βασιλίτσα και Μπαλντούμης του Δήμου Γρεβενών (Τ.Κ.Σμίξης) και του Δήμου Κόνιτσας (Τ.Κ. Διστράτου)’’.


  • Εξοφλήθηκαν όλες οι οφειλές των προηγούμενων περιόδων,εξορθολογίστηκαν τα οικονομικά δεδομένα με συνέπεια να προκύψει θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα των τελευταίων οικονομικών χρήσεων.


    ΕΤΟΣ 2022

  • Δημιουργήθηκε η εφαρμογή (app) προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι για τις λεπτομέρειες λειτουργίας του Χιονοδρομικού ,σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.


  • Δόθηκε πλέον η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου από απόσταση,γεγονός που θα αποσυμφορήσει την αναμονή στα ταμεία.


    ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    1. Χρήστος Μπάκας
    2. Γαλάτεια Χαντέ
    3. Παναγιώτης Παπατζήκας
    4. Χρήστος Παπαδημητρίου
    5. Λίτσα Γεωργιτσιώτη
    6. Μιλτιάδης Τέγος
    7. Χρήστος Παπαξάνθης
    8. Βάϊος Κόραβος
    9. Ιωάννης Νασίκας
    10. Θωμάς Καραγιάννης
    11. Δημήτριος Καραγιάννης