Vasilitsa Mountain Bike Park

Ένα bike park γεννιέται στη Βασιλίτσα

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας έγινε φέτος το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ποδηλατικού πάρκου.
Το Vasilitsa Mountain Bike Park στη Βασιλίτσα
Το building crew έχει δώσει πολύ ενέργεια © Sofia Camplioni Photography
Φώτης Σκαρής

Μια νέα φιλόδοξη προσπάθεια ξεκίνησε φέτος στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας όπου ο νέος του Πρόεδρος, Θωμάς Καραγιάννης, μετά από μια κακή χειμερινή σεζόν, αποφάσισε να επενδύσει προκειμένου το πανέμορφο Χιονοδρομικό να μετατρέπεται σε bike park κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν με τον τότε διευθυντή -και αντιδήμαρχο Γρεβενών- Γιάννη Νασίκα να αναθέτει στον έμπειρο αναβάτη και builder Γιάννη Μαρίνο να στήσει ένα μονοπάτι κατάλληλο για Downhill ώστε να φιλοξενηθούν αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Η πρώτη αυτή προσπάθεια ήταν θετική καθώς διοργανώθηκαν δύο αγώνες πρωταθλήματος εκεί, ωστόσο το μικρό σχετικά μήκος του μοναδικού trail δεν αρκούσε για να προσελκύσει ποδηλατικό τουρισμό.

Για το 2016 μια νέα εποχή ξεκινά στα ελληνικά ποδηλατικά δρώμενα καθώς με τη σκληρή δουλειά του τοπικού rider και Πρωταθλητή Ελλάδας, Δάνη Καραμιχαηλίδη, του έμπειρου Τάσου Εφραιμίδη από την Playride και του Γιώργου Νάνου, με τη συνεργασία υπαλλήλων του χιονοδρομικού, αλλά και αρκετών εθελοντών κατάφεραν να δημιουργήσουν τις βάσεις για το πρώτο ποδηλατικό πάρκο στη χώρα μας. Σχεδίασαν και κατασκεύασαν το νέο DH trail και συντήρησαν υπάρχουσες διαδρομές ώστε να υπάρχει δυνατότητα χρήσης δύο διαφορετικών μονοπατιών. Μετά από σκληρή δουλειά όλα ήταν έτοιμα και στις 30 Ιουλίου κηρύχθηκε η έναρξη της ποδηλατικής περιόδου με ένα επιτυχημένο riding weekend.

Το Vasilitsa Mountain Bike Park στη Βασιλίτσα
Vasilitsa Mountain Bike Park © Sofia Camplioni Photography

Το Vasilitsa Mountain Bike Park αποτελείται πλέον από δύο ποδηλατικά μονοπάτια. Το πρώτο μονοπάτι είναι υψηλής δυσκολίας, χαρακτηρίζεται ως μαύρο και έχει μήκος 2.200μ. και υψομετρική διαφορά 473μ. Πρόκειται για μια αγωνιστική διαδρομή κατάβασης η οποία βαφτίστηκε Katsmalosi DH track, ξεκινά από την κορυφή που τερματίζει ο 2θέσιος αναβατήρας (2.115μ.) και καταλήγει στη βάση του 3θέσιου αναβατήρα (1.642μ.). Είναι ένα trail με γρήγορα και τεχνικά κομμάτια, ιδανικό για προπόνηση αλλά και διεξαγωγή αγώνων. Ο παρθενικός αγώνας στη νέα αυτή πίστα θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του Πανελλήνιου Κυπέλλου DH. Το δεύτερο trail είναι το Κόκκινο μονοπάτι (Enduro trail) μήκους 1.500μ. και υψομετρικής διαφοράς 183μ., το οποίο ξεκινάει από την κορυφή του 3θέσιου (1.825μ.). Πρόκειται για το πρώτο ποδηλατικό trail που φιλοξένησε αγώνες και πλέον με μικρές αλλαγές υπόσχεται να διασκεδάσει αναβάτες με ποδήλατα enduro και λιγότερο έμπειρους DH riders.

Δες μια κατάβαση στο Katsmalosi DH Track με το POV του Δάνη Καραμιχαηλίδη στο video που ακολουθεί:

Το σημαντικό όμως είναι ότι η νέα διοίκηση δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Φιλοδοξεί για νέες υποδομές και νέες γραμμές, όπως νέο ”enduro trail”, ”flow trail” καθώς κι ένα ”πράσινο οικογενειακό μονοπάτι” χαμηλής δυσκολίας. Παράλληλα πρόκειται να κατασκευαστεί pump track, και skills area, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ΜΤΒ. Με λίγα λόγια στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ποδηλατικού πάρκου το οποίο θα είναι ικανό να φιλοξενήσει κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου αναβάτες από cross country μέχρι downhill racing. Είναι σίγουρα μια φιλόδοξη προσπάθεια η οποία αν βρει ικανή οικονομική υποστήριξη μπορεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της περιοχής.

Το Vasilitsa Mountain Bike Park στη Βασιλίτσα
Ο αναβατήρας στο Vasilitsa Mountain Bike Park © Sofia Camplioni Photography

https://www.facebook.com/Vasilitsamtbpark/